Пести, че да има за черни дни!

Пести, че да има за черни дни!

Views: 16

От баба зная:  „Пести, че да има за черни дни!“

Не че някога го е казвала, но то си се вижда. По-важно е какъв пример съм видяла, а нейните уроци в повечето случаи са мълчаливи. Днес на 9.12.2021г за пореден път моята баба ми доказа колко мъдър и грижовен човек е, независимо от често грубия си изказ и любимото ми – когато тръгна да я прегръщам: „Я, стига се лигави!“ Права е – прегръдките не са нещо, което трябва да се раздава току така!

Та, по темата:

Няма как да знаеш, че бойлерът ще се спука точно когато е 2-ра или 3-та (помня ли вече коя подред) вълна на затваряне и карантини и прочее, когато си безработен по обясними причини и едва смогваш да си платиш сметките! Няма как да знаеш, че и телевизорът – тази малка плоска и чуплива като цвете, глезотийка на днешното време, ще се счупи за пореден път, едновременно с бойлера! И за капак – си хремав, а то и простия хинин вече не се продава…и хомеопатиите и те пари струват…Така де – не е лошо да си заделил пари за черни дни.

Да не говорим, че човек като баба ми с две деца и две внучки винаги ще има заделена паричка да даде на всички. Нищо, че са големи (дърти магарици – както се изказва понякога) и се очаква да взимат по-голяма заплата от смехотворната ѝ пенсия, нищо. Нищо, че те все бързат и се оплакват колко е труден животът и колко им се иска да идат на почивка на някой остров, но няма пари… –  тя жената не смее да гори дървата, че да има, ако случайно дойдат нагости и се завива с дебел юрган ( или ател както го нарича дядо), само и само да има, да има за гости или за черни много по-студени дни.  А дните взеха да стават много по-студени в последно време и по-черни от някогашното черно на RGB, вече сме на CMYK – толкова черно, че и на хартия е черно!

Но баба знае! Баба знае най-добре и аз от нея зная – пести пари за черни дни! И колкото и черно да ни се вижда днес, никога не бива да забравяме колко черно ни се е струвало някога и колко по-черно може да бъде! Живеем в свят, който ни показва нюансите на черно повече отколкото на всички други цветове, но нека не забравяме и още нещо – дори в CMYK има цветове, а истинското черно е излишък на цвят – дам една липса.

Живи сме (що годе), здрави сме – винаги може и по-черно да става.

Аз от баба зная:  „Пести, че да има за черни дни!“

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *