Зиме с торбичка, лете с абичка

Views: 33

Лятос¹ от нийде изникват студени ветрове и се изливат поройни дъждове. Затова винаги, ама винаги си носи връхно!  Дали ще е някоя лека жилетчица или шал – поне нещичко да има да се загърнеш…Защото не сме в американска романтична комедия и няма такива мъже по наш’те земи – дето ще свалят сакото си, та да се наметнеш…И да има, повечето дами, на които им се е наложило да знаят тази мъдрост с шала, те вървят сами…отиват сами и се прибират сами.

Аз от баба зная, че лятото е коварен сезон с неочаквани бури, гърмежи и студове и поне едно шалче виси на чантата ми. От живота научих, че никой не е длъжен да се грижи за теб и да мисли вместо теб. Затова, дори да тежи повечко чантата – едно шалче или жилетчица, ей така за всеки случай.

Зиме² с торбичка – еми, какво да кажа, никога не е излишно да си носиш нещо за хапване. Независимо къде отиваш и дали ще си пеша или с превоз, независимо дали си само на разходка в града или отиваш на почивка – в чантата винаги да има я шоколадче – да се подкрепиш, я водички да си пийнеш (или кой каквото там го влече). Никога не се знае какво ще се случи по пътя и дали ще се прибереш навреме…дали изобщо ще се прибереш…Не е лошо да си подготвен, ей така, за всеки случай.

Вярно, че е божествено за една жена да тръгне без дисагите³ и дамските огромни чанти и раници – препълнени с какво ли не  – от ножичка и лейкопласт – до резервни ниски обувки, но…нима не е по-добре да си подготвен? Той гладът не пита!

Аз от баба зная – щом тръгвам на път – да си нося връхно и водица ( а шоколадчето е просто глезотийка, но пък дава енергия 😉 )

Речник

1. Лятос – през лятото

2. Зиме – през зимата

3. Дисаги – Скачени в горния си край две торби, които се премятат през рамо или върху седло на впрегнато животно

*Абичка  – Абата е дебел тепан вълнен плат, използван широко в традиционната българска носия

*”Зиме с торбичка, лете с абичка” – народна мъдрост

 

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *