РЕЦЕПТА ЗА БИБИНИ ДЕВЕТИНИ

БИБИНИ ДЕВЕТИНИ

Views: 14

РЕЦЕПТА ЗА БИБИНИ ДЕВЕТИНИ

Това е скромна модификация на рецепта, която знам от баба си – да ми е жива и здрава!

Основно заради мързел, не е в оригинал!

Та за съставките: Ако е възможно да се закупят от пазара, че аман от тия големи вериги, пък и ще си купите и всякакви други глупости, ако се дигнете чак до тях. В кварталното магазинче винаги има шанс да има прясно сирене от производител от някое близко селце.

Аз гледам, на заплата, да си купувам от любимия ми кашкавал, защото млякото е от моето село. Скъпичко е, да! Кое не е ?! Дерзай, народе! Между другото – яйцата са от село. Затова са толкоз мънички и на кокошките им свиди вече! И пак – да е жива и здрава баба ми!

Така де, общо взето:

Яйца – 3 бр., ако са такива дребосъци

Кисело мляко – 5 с.л. , защото обичам да има много заливка

Кашкавал/Сирене – криво ляво – 200гр (аз използвах и от  двете по около 100гр, така като ги гледам на око)

Тесто – 600гр – от магазина или се тормозете да си го месите, аз не сварих.

Олио – малко там , за намзване на тавичката.

Тава – малка, стара и ръждясала – та да е по-вкусно!

ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата и киселото мляко се бъркат на ръка, за да ви е по-гадно и изморително.

Тестото се разделя на 12 малки топки или колкото там ви влече. Може и на по-малки с по-малко пълнеж да си ги направите и да станат като мини хапки, примерно.

НАРЯЗВАТЕ си на парчета кашкавала/сиренето – редно е да го опиша, има и снимка – хора всякакви!

Раздърпвате си топката (като за мекица) или си я разточвате, ама така е твърде модерно и никак не ми е вкусно. А и идеята е да остане тестото като пластилин. Та в тоя ред на мисли – НИКАКВО брашно! Само малко си намазнете ръчичките – МАЛКО!

Така де – слагате си парчето кашкавал/сирене в мини мекицата и я завивате на топка. Нареждате си ги в старата спукана тавичка. Пъхате си топките за 10 мин. БЕЗ, повтарям, БЕЗ заливка – да се пекнат малко, да не останат клисави. Кой обича клисави топки?

Вадите след 10мин., заливате с вълшебни селски яйчица, омесени по-рано с много високо маслено кисело мляко и пъхате отново в модерната си фурна, на която може и да няма 180 градуса, давайте направо на 200С.  И така 30мин, криво ляво или докато не вземе да изгаря.

 

НЕ напускате периферията около фурната, че ще забравите какво правите и ще стане на въглен! Може да простирате само, ако терасата е близо до фурната!

После плюскате густичко с невъобразимо количество майонеза и/или домашен компот от праскови ( или кой каквото там го влече).

Ей го на и в снимки:

 

 

Енджой 😉

П.С. Топките да се консумират топли, че на другия ден тая хубавата хрупкава коричка става на кокал. Не си чупете зъбите в името на едното ядене 😉

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *