Да бъдем коректни!

Views: 15

Да бъдем коректни!

И да си мерим приказките!

Такива луди драскачи като мен, как трябва да тълкуват това?

Бога ми, Бредбъри ще излезе прав! Думите лесно горят.

Драскачите да му мислят! Малко зор, да възкресим Микеланджело (не костенурката) или Густав  Климт и да им купим черни боички, за да са политически и социално коректни в днешните времена.

Но словото, какво му е?  Защо да не го побараме по думичките. Ех, тези лоши думички…

В тоя ред на мисли, се сещам какъв е речникът на баба ми. Моята любима и любяща баба – силна жена и физически и психически! Думи като „кадъна“ използвани за определение на жена от турски произход  и „женска“ – вместо „жена“ – пример: „Оная женската дето казва новините“. Баба ми не е злобен човек, нито съм я видяла да е расист. Като малка ме водиха при една баба  – „кадъна“, която ми ля куршум. Никога не са ме възпитавали или отглеждали с омраза към хора с различна вяра или цвят на кожата. Не ми е и хрумвало, че са различни в същината си и в това, което на мен ми е важно – да са човечни.

Ментори в занаят като печатарството са ми били мъж и жена с турски имена. Точно тези хора ме научиха да си вадя хляба с ръцете и ума си! Какво ме еня какво ти е името? То е просто начин да се обърна към теб и точка.

Винаги съм вярвала, че е важно да си добър и помагащ по характер. Животът ме срещна с много такива хора, чиито имена не са важни с оглед на произход. Историите и знанията им, отношението им към мен и към света – това ми е нужно и важно.

Странно, а? Как тъй не съм расист и сексист? Та аз четох „Пипи дългото чорапче“  в оригинал! Та аз четох „Хъкълбери Фин“. Та аз четох „ Немили-недраги“ и ревах за изсъхналата ръка на Македонски! Та аз съм гледала цели ДВА пъти „Време разделно“ и се скъсах от рев когато попа завлече малката групичка в пещерата и когато бащата прие чужда вяра за сина си, а синът му отказа и бе обезглавен. Кой не би ревал!

Защо не съм расист? Или съм,  пък да не знам?!

Но, да – филмите могат да се изтрият от архивите, книгите да се пренапишат или направо, за по-лесно, да викнем на Бредбъри пожарникарите и да изгорим тези провокатори!

Защо аз и мои набори не са расисти? Как тъй? Как тъй хомосексуални са успявали преди време, все пак, някак да се идентифицират със супер герои? Не разбирам?

Само разбирам, че всяка дума може и ще бъде използвана срещу мен!

Всяко писание, разказ или стих, ще бъдат изтрити или пренаписани, защото някой няма да харесва или разбира използваните похвати и метафори.

Само защото баба ми използва „кадъна“ по отношение на  жена, която сама себе си така нарича, тя – баба ми – ще бъде съдена и заклеймена като расист, от хора , които не им пука за онази баба „кадъната“ и стотинка не са  ѝ дали да преживее.

Борци и каузи – колкото си поискаш! Колкото човека има, толкова мнения има! Днес всеки е свободен да си го каже, да си излее душата – де в социални мрежи, де в блогове като този! Свободата ! Нали за нея все се бори индивидът! Ей ти на – Свобода  – на словото – ХАХАХАХА; на изкуството – ХАХАХАХАХА !!!!!

Живеем в интересни времена! И с това проклятие няма да се преборим! Дали някой ще оцелее..не знам, пък и ще има ли смисъл?

И само защото някой е написал набор от забранени думи в социалните мрежи, такива като баба ми им блокират профилите, за несъобразено използвани думички, думички от собствения ти речник и битовизъм.

Ма внимавайте какво говорите , бе хора! По-добре се снимайте голи – това не го блокират – не че ми ясно защо…Заколете кокошка на лайф – ба*си колко лайка ще има само! Ма внимавайте какви ги приказвате, моля ви се!

Думите лесно горят! По-страшни и силни са от кинжали и бомби!

Да бъдем коректни!

Изображение: IStock

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *